KAUPUNKITUTKIMUS TA

Palvelut

Tutkimukset ja selvitykset

Teemme soveltavaa empiiristä tutkimusta sekä käytännönläheisiä selvityksiä laaja-alaisesti erilaisiin kaupunkien ja alueiden kehittämistarpeisiin liittyen. Taidamme sekä laadullisen että laajojen aineistojen kvantitatiivisen analyysin. Laadimme ja toteutamme haastattelu- ja kyselytutkimuksia ja teemme rekisteriaineistoihin pohjautuvaa tutkimus- ja selvitystyötä.

Tutkimushankkeemme käsittelevät mm. seuraavia aihealueita.

  • asuminen, asuntomarkkinat ja asunnottomuus
  • väestö ja muuttoliikkeet
  • kaupunkikehitys
  • yhdyskuntarakenne ja maankäyttö
  • elinvoiman eri ulottuvuudet
  • yritysten, kaupunkien ja korkeakoulujen yhteistyö

Hyvällä tutkimusprojektilla on jatkuvuutta eli sen vaikutukset jatkuvat myös työn päätyttyä. Tässä joitakin esimerkkihankkeitamme vuosien varrelta:

Helsingin ydinkeskustan elinvoimateot (2025)

Muuttajat ja Uudenmaan aluetalous (2018)

Helsingin seudun yritystoiminnan kasvuanalyysi (2015)

Pienyritysten toimintamahdollisuuksien tukeminen Östersundomin kaavoituksessa (2012)

Kaupungissa tapahtuu – tapahtumaklusteri ja tapahtumien vaikutukset Helsingissä (2012)

Vaikutusten arviointi

Toteutamme riippumatonta politiikkatoimien, kehittämisohjelmien, hankkeiden ja toimenpiteiden arviointia systemaattisesti ja luotettaviin menetelmiin pohjautuen. Erityisosaamistamme ovat elinvoimavaikutukset sekä taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset sekä näiden monitavoitteinen arviointi.

Ennakkoon toteutettavilla vaikutusarvioinneilla (ex-ante) voidaan vahvistaa päätöksenteon tietopohjaa, kartoittaa siihen liittyviä epävarmuustekijöitä ja lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

Jälkikäteen toteutettavissa vaikuttavuusarvioinneissa (ex-post) tarkastellaan ohjelman tai hankkeen tavoitteenasettelua, strategian onnistuneisuutta toiminnan suuntaamisessa, toiminnan tehokkuutta ja tuloksellisuutta tavoitteiden saavuttamisessa ja niiden laajakantoisia seurauksia. Näin saadaan systemaattisesti kerättyä tietoa toiminnan vahvuuksista ja mahdollisista ongelmista ja puolueeton analyysi toiminnan kehittämiseksi tulevaisuudessa.

Ennakoiva asumisen kehittäminen

Kuntien toimintaympäristö on ennen näkemättömässä murroksessa. Merkittävä osa meneillään olevista muutoksista koskee asumista:

  • Elinkeinorakenteen muutokset tuovat uudenlaista asuntokysyntää. Näin ennakoi 80 % suomalaisista kunnista.
  • Yritysten hankkeet edellyttävät asuntopoliittisia toimenpiteitä. Haasteena ovat suurhankkeiden ja matkailun mukanaan tuomat asumisen tarpeet.
  • Olemassa oleva asuntotarjonta ei vastaa uutta kysyntää. Useammassa kuin joka toisessa kunnassa asuntotarjonta ei ole kysyntään nähden riittävän monipuolista ja laadukasta.
  • Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen saatavuus on kunnan kasvun kannalta merkittävä pullonkaula. Kunnan vuokrataloyhtiö on tärkeä toimija, mutta haasteena ovat niukat resurssit.

Strateginen, systemaattinen ja osallistava asumisen kehittämisen prosessimme luo vahvan tietopohjan asuntopoliittisen päätöksenteon poikkihallinnolliselle valmistelulle.

Väestö- ja työpaikka­projektiot

Kaiken kokoisten kuntien ja alueiden suunnitteluun ja päätöksentekoon tarvitaan ennakoivaa tietoa väestön ja työpaikkojen kehityksestä. Maankäyttöä, asumista ja palveluita on vaikea suunnitella järkevästi ilman perusteltua näkemystä väestön ja työpaikkojen muutoksista tulevina vuosina.

Projektiot ovat tiettyihin oletuksiin perustuvia vaihtoehtoisia skenaarioita väestö- tai työllisyyskehityksestä. Projektioita voidaan laatia eri tasoisina, esimerkiksi maakunnan, yhden ta useamman kunnan tai yksittäisten kaupunginosien tasolla.

Väestöprojektioissa huomioidaan syntyvyyden ja kuolleisuuden lisäksi muuttoliikkeiden vaikutukset väestömäärään sekä väestön ikä- ja sukupuolijakaumaan. Tarkastelua voidaan tehdä myös väestön koulutustason ja sosioekonomisen aseman suhteen.

Työpaikkojen osalta oleellisia näkökulmia ovat mm. työpaikkojen määrä, toimialarakenne ja työpaikkojen alueellinen sijoittuminen.

Väestöprojektiot laaditaan Kaupunkitutkimus TA:n laskentamallilla, työpaikkaprojektioissa teemme yhteistyötä tutkija Juha Honkatukian kanssa. Projektioiden pohjalta voidaan arvioida lisäksi esimerkiksi asuntotuotannon tarvetta tai toimitilakannan muutoksia.

Lue lisää tuoreesta Uudenmaan liiton kanssa toteutetusta esimerkkihankkeesta:

Uudenmaan kasvun mahdollisuudet – Uudenmaan väestö- ja työpaikkaprojektiot vuoteen 2060 (2025)

Toimiala­seuranta

Toimialaseurannassa kuvataan ja analysoidaan alueen ja sen päätoimialojen liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitystä. Seuranta antaa alue- ja paikallishallinnolle, yrityksille ja edunvalvojille luotettavan ja tuoreen kuvan niiden oman alueen suhdannekehityksestä ja toimialojen välisistä eroista. Alueellisella tasolla suhdannetilanteet saattavat poiketa toisistaan huomattavasti, ja tältä osin toimialakatsaus täydentää merkittävällä tavalla valtakunnallista suhdannetietoa. Analyysi toteutetaan tuoreilla, luotettavilla ja havainnollisilla indikaattoreilla, jotka perustuvat yritysten arvonlisävero- ja työnantajasuoritusilmoituksiin.

Seuranta kattaa seuraavat osiot valitulta maantieteelliseltä alueelta ja verrattuna koko maan vastaaviin tietoihin neljännesvuositasoisilla aikasarjoilla:

  • kokonaistuotannon ja työllisyyden kehitys
  • päätoimialojen tuotannon, liikevaihdon ja työllisyyden muutos
  • toimialarakenne ja erikoistumisalat
  • toimialakohtaiset katsaukset tuotannon, palkkasumman ja henkilöstön kehityksestä

Lisäksi katsaukseen on mahdollista sisällyttää temaattinen katsaus jostain ajankohtaisesta aiheesta.

Tutkimus­yhteistyö

Suomalaiset pk-yritykset arvostavat tutkimustietoa ja ovat kiinnostuneita sen hyödyntämisestä yritystoiminnassa. Teknologia- ja tuotekehityksen ohella Suomen kaltaisessa palveluyhteiskunnassa tutkimustietoa ja tutkimusyhteistyötä tarvitaan lisäämään yrityksen ymmärrystä ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta muutoksesta. Yhteiskuntavastuuseen kohdistuvat paineet edellyttävät, että yritykset ovat tietoisia toimintansa suorista ja välillistä vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan ja osaavat asettaa niitä koskevia strategisia tavoitteita sekä kerätä merkityksellistä dataa tavoitteiden seurantaan.

Tuemme yrityksiä ja yhteisöjä ihmistieteellisen tutkimustiedon hyödyntämisessä:

  • autamme tutkimustarpeen määrittelyssä
  • kartoitamme julkaisut, tutkimushankkeet ja tutkijat yrityksen tarpeisiin
  • fasilitoimme yrityksen yhteistyötä tutkijoiden kanssa
  • tulkitsemme tutkimustietoa yritykselle hyödynnettävään muotoon


Miten voimme olla avuksi?

Kerro meille ja kysy lisätietoja lomakkeella!

Yhteystietomme löydät täältä.